Jak zostać serowarem? Co trzeba wiedzieć?Przeczytany: 498 razy Dodany: 2022-09-05 11:43:40 Aktualizowano: 2022-09-05 11:44:25Sery z przemysłowej produkcji często nie spełniają oczekiwań klientów. Brak wyraźnego smaku, nieapetyczny, niewyraźny kolor i gumowata konsystencja nie zachęcają do jedzenia. Nic więc dziwnego, że coraz więcej konsumentów szuka dla nich smaczniejszych i bardziej naturalnych alternatyw. Temu trendowi powrót popularności zawdzięcza tradycyjne, rzemieślnicze serowarstwo. Produkcja naturalnych serów może zatem okazać się doskonałym pomysłem na biznes. Jak jednak zostać serowarem?
Kto może zostać serowarem?
Produkcja tradycyjnych serów nie jest trudna, ale nie oznacza to, że może zająć się nią bez odpowiedniego przygotowania. Podstawowa kwestia to dostępność świeżego, wysokiej jakości mleka. W najlepszej sytuacji są osoby posiadające gospodarstwa, w których hodowane są zwierzęta mlekodajne. Poza krowami, mogą to być także owce i kozy. Oczywiście nie jest to wymóg konieczny. Dobrym rozwiązaniem może być przecież ścisła współpraca z dostawcami mleka. Dobrze jednak, jeśli mleko będzie pochodziło bezpośrednio z udoju. Ma to ogromny wpływ na jakość gotowego wyrobu.
Gdzie nauczyć się serowarstwa?
Nauka serowarstwa nie wymaga posiadania specjalnych predyspozycji. Warto natomiast pamiętać, że warzenie serów to proces wymagający ścisłego stosowania się do zasad dotyczących m.in. temperatury mleka czy czasu warzenia (gotowania) oraz dojrzewania. Przydadzą się więc cechy takie skrupulatność, dokładność i cierpliwość. Serowarstwa z powodzeniem można nauczyć się w domowych warunkach, po prostu produkując sery na własny użytek według przepisów dostępnych np. w podręcznikach. Po kilku miesiącach lub latach zdobędziemy umiejętności umożliwiające robienie serów na wysokim poziomie.
Dobrym pomysłem będzie nauka od doświadczonych serowarów. Może ona odbywać się zarówno w pracowni któregoś z nich, jak i podczas organizowanych szkoleń. To świetny sposób na to, by w praktyce poznać tajniki tego rzemiosła i zrozumieć zagadnienia trudne do wyjaśnienia w książkach lub internetowych poradnikach. Więcej na temat nauki i specyfiki pracy serowara można dowiedzieć się na https://www.dobrepomyslynabiznes.pl/jak-zostac-serowarem.
Sprzęt do serowarstwa – ile kosztuje?
By zostać serowarem należy przygotować odpowiedni sprzęt i akcesoria. Konieczne jest też przystosowanie pomieszczenia, w którym będzie odbywać się produkcja do surowych norm sanitarnych (ok. 10 tysięcy złotych). Jeśli zaś chodzi o wyposażenie, najważniejsze są takie elementy jak garnki ze stali nierdzewnej, formy, termometry, chusty i mieszadła. Ich ilość i wielkość zależne są od mocy przerobowych serowarni. Koszt ich zakupu zwykle oscyluje na poziomie 2 tysięcy złotych.
Wysłane 2022-09-05 11:43:40 przez gegol erowarpracaseryArtykuły powiązane z powyższym
 Odczuwasz presję i stres w pracy? Odkryj moc mindfulness, by odzyskać spokój i zwiększyć produktywność. Poznaj praktyczne techniki uważności, które odmienią Twój dzień. Szkolenia z coachingu mogą być kluczem do sukcesu.
|
 Kto nie lubi świeżej, przepysznej kawy prosto z ekspresu? Miłośnicy i koneserzy tego napoju doskonale wiedzą, jak duże znaczenie ma wybór dobrej jakości ekspresu.
|
 Wielu z nas marzy o założeniu własnej firmy. Ten krok oznacza dla nich realizację marzeń oraz możliwość wykonywania pracy w stu procentach zgodnej z ich kwalifikacjami i, co najważniejsze, zainteresowaniami. Warto jednak pamiętać o tym, że stworzenie przedsiębiorstwa to trudne wyzwanie, a na przyszłych przedsiębiorców czeka m
|
|