konferencje
 
konferencje
Konferencje:

»   Biznesowe
»   Finansowe
»   Ekonomiczne
»   Marketingowe
»   Gospodarcze
»   Naukowe
»   Językowe
»   Informatyczne IT
»   Handlowe
»   Prasowe
»   Prawne
»   Przemysłowe
»   Medyczne
»   Dotacje Europejskie
»   Firmowe
»   Menedżerskie
»   Telekomunikacyjne
»   Transportowe
»   Turystyczne

Dodaj konferencję

Miejsca konferencji:

»   Katowice
»   Kraków
»   Poznań
»   Warszawa
»   Wrocław

»   lista miejscowości

Ośrodki konferencyjne

»   Dolnośląskie
»   Kujawsko-Pomorskie
»   Lubelskie
»   Lubuskie
»   Łódzkie
»   Małopolskie
»   Mazowieckie
»   Opolskie
»   Podkarpackie
»   Podlaskie
»   Pomorskie
»   Śląskie
»   Świętokrzyskie
»   Warmińsko-Mazurskie
»   Wielkopolskie
»   Zachodniopomorskie

Dodaj Twój obiekt

Organizatorzy imprez:

»   Agencje artystyczne
»   Agencje hostess
»   Artyści
»   Catering
»   Dekoracje
»   Fotografia / wideofilmowanie
»   Imprezy dla dzieci
»   Imprezy integracyjne
»   Imprezy okolicznościowe
»   Imprezy plenerowe
»   Imprezy sezonowe
»   Imprezy towarzyszące
»   Miejsca imprez, spotkań
»   Obsługa techniczna
»   Ochrona i bezpieczeństwo imprez
»   Oprawa muzyczna imprez
»   Organizacja bankietów
»   Organizacja imprez masowych
»   Organizacja konferencji
»   Organizacja szkoleń
»   Organizacja targów
»   Organizacja wesel
»   Przebrania
»   Spotkania firmowe
»   Tłumaczenia
»   Touroperator
»   Wyposażenie spotkań, imprez
»   Inne

Dodaj Twojš ofertę w tym miejscu

 
 

Konferencja o historii jedzenia od antyku do XIX wieku

Przeczytany: 1239 razy
Dodany: 2011-11-03 12:50:50
Aktualizowano: 2011-11-03 12:53:26

Kilkudziesięciu polskich, czeskich i niemiecki naukowców będzie przez dwa dni debatować w Gdańsku na temat jedzenia. Specjaliści opowiedzą głównie o tym, co, na czym i w jaki sposób jadano w Europie, poczynając od antyku po XIX wiek. 

"Od wielu lat, wraz z grupą naukowców z całej Polski i zagranicy, zainteresowanych historią jedzenia chcieliśmy zorganizować konferencję poświęconą temu tematowi i w końcu się udało" - powiedziała PAP kurator konferencji dr hab. Beata Możejko z Wydziału Historycznego Uniwersytetu Gdańskiego.

Jak wyjaśniła, na konferencję noszącą tytuł "Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem" złoży się ponad 30 wykładów.

Wiele wykładów poświęconych będzie temu, jak - w przeciągu wieków, jedzono w domach królów, książąt czy innych możnych. W programie znalazły się choćby opowieści o kuchni na dworach pierwszych Jagiellonów, czeskich Luksemburgów, angielskich Tudorów, królów hiszpańskich w XVI-XVII wieku czy czeskich dworach w XIV i XV wieku. Osobny wykład będzie poświęcony temu, co pojawiło się na stołach podczas uroczystości weselnych Zygmunta III Wazy i Anny Austriaczki w 1592 roku.

W czasie seminarium mowa będzie także o kuchni zakonnej, choćby na przykładzie dań podawanych w refektarzach na terenie państwa zakonu krzyżackiego w Prusach, jadła serwowanego w klasztorze benedyktynów w Tyńcu czy konfitur i innych przysmaków przygotowywanych w kuchni klasztorów w konwentach żeńskich w XVII i XVIII wieku.

Pojawią się też wykłady poświęcone cenom żywności w późnym Cesarstwie Rzymskim, angielskim stołom piknikowym na przełomie XVIII i XIX wieku, żywieniu niemowląt i małych dzieci w XVI-XVIII wieku, dawnym książkom kucharskim czy wybranym zastawom stołowym, w tym srebrnym serwisom Stanisława Augusta czy platerowy zastawom, jakich używano na terenie ziem polskich w XIX w.

Osobny blok wykładów poświęcony będzie gdańskim zwyczajom związanym z jedzeniem, w tym gustom duchownych z okolic Gdańska na przełomie XVII i XVIII wieku, wygłaszanym przy stole modlitwom, menu gdańskich ludzi morza w XVIII wieku, kuchniom i spiżarniom w osiemnastowiecznych domach gdańskich oraz srebrom stołowym zgromadzonym przez dawne Rady Miasta Gdańska.

Spotkanie potrwa dwa dni, a rozpocznie się w czwartek. Będzie ono miało miejsce w mieszczącym się przy ul. Długiej w Gdańsku Domu Uphagena, który w tym roku obchodzi 100-lecia udostępnienia jako muzeum wnętrz mieszczańskich. Wstęp wolny.

Organizatorami konferencji są Zakład Historii Średniowiecza Polski i Nauk Pomocniczych Historii Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego oraz Dom Uphagena, który jest oddziałem Muzeum Historycznego Miasta Gdańska.

PAP - Nauka w Polsce

aks/ abe/

źródło: www.naukawpolsce.pap.pl.

Wysłane 2011-11-03 12:50:50 przez M-S-M
TrójmiastoGdańskkonferencjekonferencje nad morzem
Artykuły powiązane z powyższym
Organizując konferencję, trzeba znaleźć odpowiedni obiekt. Powinien być nowoczesny, ale też prestiżowy. Doskonałym przykładem jest Hotel Mistral Sport. Warto na jego temat dowiedzieć się więcej i poznać ofertę.
Omijasz konferencje biznesowe i branżowe szerokim łukiem? Wiele wskazuje na to, że robisz poważny błąd! Tego typu spotkania to okazja do wyciągnięcia wielu lekcji pozwalających zwiększyć efektywność czy konkurencyjność. Dzięki nim znacznie łatwiej wypracować również solidną pozycję w branży. Sprawdź, co mogą Ci dać konferencje – niezależnie od tego, czy jesteś pracownikiem, freelancerem czy właścicielem firmy.
Konferencja to wydarzenie, które ma ogromne znaczenie dla danej firmy. Nie tylko pozwala na nawiązanie nowych kontaktów biznesowych, ale także wdrożenie nowych pomysłów i nawiązanie interesujących współprac. Bardzo ważne jest, by osoby odpowiedzialne za organizację konferencji wiedziały, na co zwrócić uwagę, by sprostać oczekiwaniom zaproszonych gości.
  STRONA GŁÓWNA | DODAJ KONFERENCJĘ | ONAS | REKLAMA | KONTAKT | MAPA | ARTYKUŁY