konferencje
 
konferencje
Konferencje:

»   Biznesowe
»   Finansowe
»   Ekonomiczne
»   Marketingowe
»   Gospodarcze
»   Naukowe
»   Językowe
»   Informatyczne IT
»   Handlowe
»   Prasowe
»   Prawne
»   Przemysłowe
»   Medyczne
»   Dotacje Europejskie
»   Firmowe
»   Menedżerskie
»   Telekomunikacyjne
»   Transportowe
»   Turystyczne

Dodaj konferencję

Miejsca konferencji:

»   Katowice
»   Kraków
»   Poznań
»   Warszawa
»   Wrocław

»   lista miejscowości

Ośrodki konferencyjne

»   Dolnośląskie
»   Kujawsko-Pomorskie
»   Lubelskie
»   Lubuskie
»   Łódzkie
»   Małopolskie
»   Mazowieckie
»   Opolskie
»   Podkarpackie
»   Podlaskie
»   Pomorskie
»   Śląskie
»   Świętokrzyskie
»   Warmińsko-Mazurskie
»   Wielkopolskie
»   Zachodniopomorskie

Dodaj Twój obiekt

Organizatorzy imprez:

»   Agencje artystyczne
»   Agencje hostess
»   Artyści
»   Catering
»   Dekoracje
»   Fotografia / wideofilmowanie
»   Imprezy dla dzieci
»   Imprezy integracyjne
»   Imprezy okolicznościowe
»   Imprezy plenerowe
»   Imprezy sezonowe
»   Imprezy towarzyszące
»   Miejsca imprez, spotkań
»   Obsługa techniczna
»   Ochrona i bezpieczeństwo imprez
»   Oprawa muzyczna imprez
»   Organizacja bankietów
»   Organizacja imprez masowych
»   Organizacja konferencji
»   Organizacja szkoleń
»   Organizacja targów
»   Organizacja wesel
»   Przebrania
»   Spotkania firmowe
»   Tłumaczenia
»   Touroperator
»   Wyposażenie spotkań, imprez
»   Inne

Dodaj Twojš ofertę w tym miejscu

 
 

Kuchnia pachnąca tradycją - smaki i zapachy Podlasia na EuroGastro 2012

Przeczytany: 1450 razy
Dodany: 2012-02-29 13:52:06
Aktualizowano: 2012-02-29 13:52:39

Baba, kiszka, kindziuk i słynny na całą Polskę sękacz, to tylko niektóre z rarytasów tradycyjnej podlaskiej kuchni. Smaki Podlasia są niezwykle urozmaicone. Polskie obyczaje uzupełniają tu wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, tatarskiej, a nawet zachodnioukraińskiej. Charakterystyczne dla tego regionu dania, tradycyjne receptury kulinarne i ciekawostki lokalnej kultury zaprezentuje podczas nadchodzących Targów EuroGastro 2012 szef kuchni i dyrektor gastronomii w hotelu Warszawa Spa&Resort w Augustowie – Marcin Budynek. Pokaz „Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia” odbędzie się 23 marca w hali wystawienniczej Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Prezentacja podlaskiej kuchni i kultury to absolutna nowość na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro. Zwiedzający będą mogli poznać kuchnię regionalną i dziedzictwo kulturowe Podlasia na przykładzie miasta Augustowa, a także gminy Lipska oraz gminy Sztabin. Podczas pokazów zostaną  zaprezentowane charakterystyczne dla Ziemi Augustowskiej produkty regionalne oraz produkt wytwarzane lub przetwarzane metodami tradycyjnymi. Nie zabraknie występów muzycznych, a także smakowitych degustacji. – zachęca organizator, Marcin Budynek.

Na gości czekają dwa pokazy przyrządzania lokalnych dań – jeden z zachowaniem tradycyjnych receptur, drugi z użyciem nowoczesnych technik kulinarnych. Oryginalne przepisy i potrawy na bazie regionalnych produktów zaprezentują przedstawiciele samorządów miast: Augustowa, Sztabin i Lipska, a także uczniowie szkół gastronomicznych. W programie jest również pokaz wypieków regionu oraz obrzędów związanych z kuchnią i tradycją Ziemi Augustowskiej.

Do dyspozycji zwiedzających targi EuroGastro będzie minibazar z produktami regionalnymi Podlasia. Chętni będą mogli skosztować wyśmienitych lokalnych ciast, ryb, mięsa, miodów, serów i pieczywa.
„Kuchnia pachnąca tradycją, czyli prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia” jest częścią projektu łączącego Miasto Augustów, Gminę Lipsk oraz Gminę Sztabin „Kuchnia Pachnąca Tradycją - Smaki Ziemi Augustowskiej”, którego celem jest popularyzacja produktu turystycznego Podlasia z zachowaniem dziedzictwa kulturowego oraz promocja kuchni regionalnej.

Podczas Targów EuroGastro odbędą się również inne widowiskowe pokazy kulinarne. Pierwszego dnia targów ekspert i doradca kulinarny, rodowity Grek, Theofilos Vafidis, znany m.in. z programu „Europa da się lubić”, podczas VII Festiwalu Kuchni Greckiej, będzie zachęcał hotelarzy, restauratorów, kucharzy i konsumentów do swoich rodzimych smaków. Tego dnia odbędzie się również konkurs kulinarny na dania inspirowane smakami Hellady i IV Festiwalu Carvingu. Drugiego dnia EuroGastro młodzi kucharze, będą walczyć w autorskim konkursie mistrza kuchni – Roberta Sowy, o tytuł „Kulinarny Talent”. Zawodników, jak co roku, oceniać będzie jury składające się ze znanych kucharzy i gwiazd show biznesu.

Wszystkie pokazy kulinarne dostarczą nie tylko doznań artystycznych, ale również smakowych. Chętni będą mogli skosztować rarytasów, przygotowanych podczas prezentacji.

Targi EuroGastro trwać będą w dniach 21-23 marca 2012 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Zwiedzający powinni dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu. Osoby, które zarejestrują się online, są uprawnione do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.

Więcej informacji: www.eurogastro.com.pl

oraz na: www.augustow.eu  ww.lipsk.pl  www.sztabin.ug.gov.pl

***
Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro są jednym z najważniejszych wydarzeń targowych, skierowanych do branży HoReCa w Polsce. Na targach swoją ofertę prezentują dostawcy z czterech sektorów: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów dla gastronomii, kawowego oraz wyposażenia sal restauracyjnych i barów. Targi obfitują również w wiele atrakcyjnych pokazów i widowiskowych konkursów z udziałem najlepszych kucharzy, cukierników i baristów, a także w interesujące wydarzenia merytoryczne, takie jak szkolenia czy seminaria.


EuroGastro 2012 odbywać się będą w dniach 21-23 marca, tradycyjnie w nowoczesnym Centrum Targowo-Kongresowym przy ul. Marsa 56C w Warszawie.

Wysłane 2012-02-29 13:52:06 przez M-S-M
targi gastronomicznetargikuchniaEuroGastro 2012Warszawa
Artykuły powiązane z powyższym
Rodzina, znajomi lub przyjaciele powierzyli nam zadanie zorganizowania wyjątkowych urodzin, imienin, komunii, czy też innego wydarzenia okolicznościowego w określonym terminie.
Historia Twojego stoiska
Wysłano 2022-12-06 08:38:11
Zastanawiasz się, czy budowa stoisk jest trudna? To nie takie łatwe pytanie, jak mogłoby się wydawać, ponieważ zależy to od czynników, na których się skupiamy podczas realizacji zamówień klientów.
Nie da się ukryć, że wystawa podczas trwania targów to doskonałe rozwiązanie reklamowe, które okaże się przydatne dla niemalże wszystkich przedsiębiorców.
  STRONA GŁÓWNA | DODAJ KONFERENCJĘ | ONAS | REKLAMA | KONTAKT | MAPA | ARTYKUŁY